mgr Jadwiga Ryżka

Oliwa z oliwek w profilaktyce chorób serca

Od lat żywieniowcy alarmują aby w codziennej diecie zwiększać spożycie olejów roślinnych kosztem tłuszczów zwierzęcych.

Oliwa z oliwek w profilaktyce chorób serca

Prawie połowę dziennego spożycia tłuszczu powinny stanowić kwasy tłuszczowe jednonienasycone, których głównym źródłem jest oliwa z oliwek.

Charakterystyczną cechą oliwy jest przede wszystkim bardzo wysoka zawartość jednonienasyconego kwasu oleinowego ( 70-85%) oraz niewielka ilość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. Ze względu na swój skład oliwa z oliwek wykazuje silne działanie ochronne w stosunku do układu krążenia, zapobiegając miażdżycy i chorobie niedokrwiennej serca.

Stwierdzono, że znaczny udział oliwy w diecie prowadzi do obniżenia poziomu  cholesterolu całkowitego, niekorzystnego cholesterolu LDL oraz podwyższenia jego korzystnych frakcji HDL. Jednocześnie wysokie spożycie kwasu oleinowego wpływa hamująco na proces niekorzystnych przemian związków tłuszczowych, zapobiegając ich utlenianiu. Oliwa z oliwek nasila także wydzielanie żółci, chroniąc przed rozwojem kamicy żółciowej oraz hamuje wydzielanie soku żołądkowego, zmniejszając ryzyko choroby wrzodowej, a duża zawartość substancji antyoksydacyjnych przeciwdziała tworzeniu wolnych rodników, czym także tłumaczy się jej właściwości antynowotworowe.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Czy rodzina przeszkadza w odchudzaniu?

Czerw 25, 2014 Ciekawostki

Rozmowa z mgr Aldoną Kopczyńską – dietetykiem klinicznym z poradni Dobry Dietetyk w Siedlcach

czytaj więcej

Dietetyczne preparaty odchudzające

Czerw 25, 2014 Ciekawostki

Jednym z najistotniejszych czynników regulujących proces redukcji nadwagi jest odpowiednio dobrana strategia żywieniowa. Większość osób otyłych nie posiada jednak należytej edukacji w zakresie prawidłowego odżywiania, ...

czytaj więcej
POKAŻ